Hårdvaxolja

Passar alla träslag

Den mest slitstarka oljan är hårdvaxolja. Denna ger en genomträngande ytbehandling och passar ypperligt både på trä och kork. Baserat på naturliga vegetabiliska oljor och vaxer är detta ett miljövänligt alternativ. Den här behandlingen kan antingen ge ett glansigare eller mattare utseende än vad konventionella oljor klarar.

Vad gör behandlingen för trägolvet?

Träet impregneras samtidigt som oljan skapar en skyddande yta. Lite förenklat är hårdvaxolja ett mellanting mellan olja och lack. Hårdvaxolja har en exceptionellt hög slitstyrka och skapar ett utmärkt skydd mot vatten och spill. Jämfört med olja tål denna vätska bättre. Dock, jämfört med lack, tål den lösningsmedel och starka rengöringsmedel sämre. Med sina egenskaper passar den väldigt bra i kök och hall där slitaget är större än i t.ex. vardagsrum.

Vilka golv kan behandlas?

I stort sett alla typer av trägolv. Vid behandling av tropiska träslag skall man arbeta med stor försiktighet.

Utseende/känsla

Till utseendet blir det en känsla som oljade trägolv. Välj olika glasgrader och tillsätt pigment, för att få exakt det resultat du är ute efter.

Underhåll

Hur ofta man ska underhålla golvet beror på slitage, men i hemmiljö ca vart tredje år.

Fördelar

  • Framhäver träets naturliga struktur samtidigt som den tränger in i porerna och ger en tålig yta.
  • Det går att fräscha upp ytan med underhållsvax, eller så kan ett nytt lager hårdvaxolja appliceras utan att hela golvet behöver slipas om.
  • Om golvet skadas kan det slipas om och behandlas igen på det skadade området utan att det blir påtagliga skillnader i färg.

Nackdelar

  • Hårdvaxolja innehåller mer lösningsmedel än golvoljor och lack. Vädring är viktigt. Hårdvaxolja kräver mindre underhåll än olja men mer än lack.
  • Gulnar  något men inte så påtagligt tack vare den mörka infärgningen. Vissa gula nyanser uppstår i kombination med vita oljor/betser.

Hur behandlas golvet med hårdvaxolja?

Man applicerar hårdvaxolja i två mycket tunna lager med roller eller pensel avsedd för ändamålet.

Miljö/säkerhet

Hårdvaxolja oftast en typ utav nafta, med stark doft. Även alkydolja och naturliga hartser som ihop med syre under härdning bildar aldehyder som kan vara irriterande för ögon och luftvägar. Regelbunden exponering kan vara allergiframkallande. Vanligtvis kan man känna en doft utav aldehyder under ett par veckor.

Gratis offertförfrågan

Kontaktformulär
Vilken tjänst?
Vilken ytbehandling önskas?
Golvtyp
Vem utförs det åt?
När ska det börja?

Kontakta oss för fri rådgivning fri golvbesiktning humana priser offert inom 24 timmar

Drott Golvservice |  Suletorp 4, 364 93 Alstermo |  Mobil: 0708-78 78 01  |   WhatsApp: 0708-78 78 01 |  owe.frodin@drottgolv.se  |  info@drottgolv.se