Golvlack

Lack

Golvlackering görs som slutbehandling, detta är även 100 procent underhållsfritt. Den lack vi använder är mycket slitstark och miljövänlig. Utrymmen som kräver ett ännu starkare skydd mot slitage, där använder vi en miljövänlig tvåkomponent lack.

Vad gör behandlingen för trägolvet och vilka trägolv kan behandlas?

Syfte är att skapa en skyddande yta. Alla slags trägolv kan behandlas. För golv i körsbär eller kemiskt behandlat trä, t.ex. stabiliserad brunbok, är hårdvaxolja ett bättre alternativet.

Skydd/slitstyrka

Tveklöst är lack det slitstarkaste alternativet  Eftersom lacken skapar en skyddande beläggning på golvet är det lacken som slits och nöts, inte träet. Lack finns i en flera olika varianter anpassade efter hur mycket slitage ett golv utsätts för, exempelvis behöver ett sovrum inte en lika slitstark lack som t.ex. en stormarknad.

Utseende/känsla

Det är de personliga preferenserna som avgör till syvende och sist, samt så klart vad golvet ska tåla. Till skillnad mot olja och hårdvaxolja, kan andra lacker ge intrycket av att träet är helt obehandlat, men de kan även ge en mörkare infärgning. Alltifrån extramatt till blankt går att få.. De flesta lacker kan inte hindra träet från att gulna. Välj därför lack med icke gulnande egenskaper,  så bevaras det nyslipade intrycket längre. Ska trägolv lackeras kan man dessutom välja att först måla det, alternativen är nästintill oändliga! Vanligtvis kombineras en grundlack med en topplack (men inte alla topplacker kräver att en grundlack används). Det är grundlacken som färgar in trägolvet medan topplacken kan ge ytan olika glansighet, allt från extra matt till blank.

Underhåll

Ett lackerat golv kräver minst underhåll. Man kommer långt med en torrmopp/dammsugare samt rengöring med en fuktad mopp vid behov. Tillsätt ett ringa alkaliskt rengöringsmedel. Skulle golvet bli mycket repat så kan en underhållslack eller polish användas. Så länge slitaget inte nått ner till träets yta kan golvet slipas och ett nytt lager skyddande lack läggas på. I många fall finns det dessutom möjlighet att lackera över ytan, utan att den behöver slipas ner till rent trä.

Fördelar

  • Fungerar som ett extra slitskikt – slitaget sker på lacken, inte på träet.
  • Fåtal underhållsinsatser.
  • Lackerade golv är lätta att städa.
  • Ingen efterbehandling krävs när sista lagret lack är lagt.
  • Finns möjlighet att vara väldigt kreativ om golvet målas innan det lackeras.

Nackdelar

  • Tryckskador och repor kan inte repareras på samma sätt som de kan hos ett oljat eller hårdvaxoljat golv.
  • För att reparera en större skada i ett lackerat golv måste det oftast slipas ner till trärent och lackas om. I undantagsfall, till exempel om ett trägolv får en skada när det är relativt nybehandlat kan skadan punkrepareras utan att en färgskillnad upp står mot resten av golvet.
  • Fukt som tränger ner under lacken hittar inte ut igen och kan skapa fula märken i golvet.

Hur behandlas golvet med lack?

Appliceringen sker vanligtvis med antingen roller, spackel eller pensel. GBR (Golvbranschen, branschorganisationen för golvläggare) rekommenderar att minst tre lager lack läggs för att få en slitstark och slät yta. T.ex. kan ett lager grundlack och två lager topplack appliceras

Miljö/säkerhet

Den lack som används innehåller allmänt en låg dos lösningsmedel, oftast mellan 4-10%. Lack släpper mindre emulsioner än oljor och hårdvaxoljor. Vissa lacker klarar de allra tuffaste emissionsgränserna som finns till exempel EC1.

Gratis offertförfrågan

Kontaktformulär
Vilken tjänst?
Vilken ytbehandling önskas?
Golvtyp
Vem utförs det åt?
När ska det börja?

Kontakta oss för fri rådgivning fri golvbesiktning humana priser offert inom 24 timmar

Drott Golvservice |  Suletorp 4, 364 93 Alstermo |  Mobil: 0708-78 78 01  |   WhatsApp: 0708-78 78 01 |  owe.frodin@drottgolv.se  |  info@drottgolv.se